Santorini med små barn

Noen av stedene på Santorini er ikke blant de mest barnevennlige dessverre! Men det er likevel fint mulig å dra her med mindre barn om man planlegger litt på forhånd. Den mest populære delen av øya er Oia, som ligger høyt oppe på en klippe på nordspissen. Dette er stedet å dra for å få med seg fantastiske solnedganger og flott utsikt. Men det er ikke mulig å få med seg store deler av denne plassen med barnevogn! Her er det alltid store folkemengder og køer. Og den lille landsbyen består stort sett av smale stier, veldig bratte skråninger i sikk sakk og masse trapper alle veier. Skal du hit med et barn i 1, 2 eller 3 års alderen, anbefaler jeg å ta med en liten reisetrille som lett kan slås sammen. Anbefaler også å ta med seg en solid trille hjemmefra! Det er ikke mange steder jeg så butikker som solgte dette her nede. Så kun 1 butikk i Mykonos, som ligger 2,5 timer unna Santorini med båt!

Jeg var nettopp i Santorini med en 3 åring og reisevogn, og innså fort at det var Mission Impossible! Det endte med at mor løp for å ta bilder, mens de andre ventet tålmodig med den lille på ulike steder mens vi var der. Det var rett og slett ikke mulig å komme seg frem med vogn. Og dette er ikke stedet man lar de små løpe alene. Planlegger du å reise her med barn som er mindre enn 1 år, anbefales det å bruke bæresele her!

Hovedstaden Thira består av mange smale brosteinsgater, mange trapper, mange mennesker, masse turister og mye trafikk! Dette er heller ikke stedet man bør la de små løpe rundt alene. Her er det fint å ha de minste i en liten trille. I Thira finner du både bussholdeplass og taxi om man har lyst å reise på utflukter til andre deler av øya. Drosjene jeg så og kjørte med hadde ikke barnesete! Vi satt derfor bak med den lille. Bussene er ofte overfylte og man må stå. De kjører veldig fort, og de anbefales ikke med små barn. Man kan dessverre ikke regne med at noen gir fra seg et sete, selv om man har med seg et lite barn.

Anbefaler å se på hotell i den rolige landsbyen Imerovigli på vestkysten eller i Kamari på østkysten om man skal reise hit å bo med mindre barn. Personlig ville jeg ikke ha bodd i Oia eller Thira med små barn. Dette er steder som passer best å bo for de som reiser uten barn. Her finner du mange brudepar og de som er der på bryllupsreise. Santorini er ikke en spesielt stor øy. Det er derfor ikke store avstander mellom de ulike byene her. Derfor kan man fint dra på dagstur både til Oia og Thira mens man er der. Selv om Santorini kan være en stor utfordring med små barn, er det likevel hyggelig å være der! Grekerne elsker som kjent barn, og du kan være sikker på at de minste får masse oppmerksomhet hvor enn de er i Hellas!

Flyselskapet vårt klarte å rote bort vår vogn på denne ferien. Og vi var derfor 6 dager uten vogn! Så merk vogna godt!! Ellers blir det fort mye tung bæring i varmen.

Den vakreste av de alle!

Santorini er en av de vakreste stedene i Helas. Kanskje den aller vakreste? Det var like mye WOW å komme tilbake hit, som første gang. Og jeg kjenner at jeg gjerne kunne ha reist tilbake for tredje gang også. Ikke ferdig med Santorini ennå merker jeg .. = )

Mitt favorittsted i Santorini er uten tvil OIa! Den billedskjønne plassen ligger helt ytterst på øya. Fra hovedstaden Thira kan du komme deg hit med buss tl under 2 Euro en vei, eller med taxi som koster omtrent 20 Euro. Bussene er ofte overfylte til randen. Og vi syns det var ubehagelig å stå på bussen som vi tok første gang vi var der. De kjører nemlig veldig fort og svingete langs de bratte klippene. Derfor var vi ikke i tvil engang, om at denne gangen skulle vi ta taxi. Jeg så at det var flere private selskap som hadde tranport ut til Oia, og som tok 50 Euro pr person!  (rundt 450 kroner) Det syns jeg er helt voldsomt å betale for en 20 minutters kjøretur. I Thira finner du en taxi holdeplass, nær bussholdeplassen. Spør om pris på forhånd! Her er det sjelden de setter på taksameter. Aldri opplevd det! Det er den avtalte prisen som gjelder.

Prøv å kom hit så tidlig som mulig! Allerede på formiddagen er det et hav av turister her. Og da blir du fort gående i kø. Vi kom hit nokså tidlig. Men da var det allerede så mange der, at jeg opplevde å måtte vente i kø for å få tatt bilder på de ulike utsiktspunktene på Oia. Et alternativ er å komme hit på kveldstid for å få tatt bilder av solnedgangen. Da har alle cruiseturistene dratt. Cruisebåtene forlater som oftest Santorini rundt klokken 18 eller tidlig på kvelden. Og jeg vil tro at man merker det ganske godt på øya, når tusenvis av ivrige cruiseturister har reist igjen … Om du er av de som ikke får nok av vakre Santorini, så følg med videre for oppdateringer fra denne magiske plassen!

Tilbake til Santorini

Etter stopp i fargerike Tyrkia og fine Rhodos, sto Santorini for tur. Her har vi vært før, (se arkivet mitt på bloggen!) men var likevel spent på å komme tilbake. Dette er nemlig en gresk øy som gjorde stort inntrykk sist vi var der. En liten bloggoppdatering fra Santorini mens vi var der finner du HER! og HER. De store cruisebåtene er for store til at de kan legge til havn i Santorini. De ankrer derfor opp ute på havet i nærheten. Og man blir fraktet til land med små båter. Man må regne med 15 – 20 minutters reisetid med båt inn til den lille havna Ormos. Her finnes det noen få butikker og spiseplasser. For å komme opp til Thira, som er den største byen på Santorini må man ta en taubane. Om det ligger mange cruisebåter inne langs Santorini må man regne med kø for å ta taubanen opp og ned. Den har bare noen få vogner, og det er plass til maks 6 personer i hver vogn. Det koster 5 Euro pr voksen og halv pris for barn. Den går rett opp en bratt og høy klippe!

For de som blir stressa i store høyder, anbefaler jeg å lukke øynene eller å se ned i gulvet inne i kabelvogna. Det er nemlig glassvindu rundt hele vogna!

Det finnes også en bratt, smal og glatt sti med 600 trappetrinn som man kan enten gå opp, eller bli fraktet opp på en eselrygg. Turen tar nærmere 1 time og anbefales ikke! Det blir også frarådet på det sterkeste å bruke esel som transportmiddel opp denne bratte klippen. Jeg har selv gått denne stien ned engang, og det var skummelt! Holdt på å skli på hver eneste trinn hele veien ned. Eslemøkk overalt gjør at denne stien er såpeglatt!! Derfor er det lurt å benytte seg av taubanen. For de som absolutt ikke vil gå opp en bratt klippe, eller ta en taubane rett opp denne klippen, er det mulig å ta en liten speedbåt fra havna Ormos og ut til Oia. Jeg så på et skilt at det kostet 10 Euro pr person og tok 12 minutt. Det pleier å være en del vind i dette området. Og derfor kan det også være en del bølger og røff sjø, bare så man er forberedt på det. Uansett hva man velger, så man ‘lide’ litt for å komme seg opp og fram her. Men det er bare å bite tennene sammen, for alt er glemt så fort man er på toppen. Da er man nemlig stappfull av adrenalin, og kjempeglad for at man endelig har kommet seg opp! = ) Under er noen bilder fra den lille havna Ormos, og fra taubanen opp klippen.

Glimt fra Rhodos

Etter stoppet i Rhodos var det Santorini som sto for tur. Men før jeg forteller alt om hvordan det var å komme tilbake til denne greske skjønnheten, skal jeg vise noen siste bilder fra fine Rhodos. Dette var et sted vi koste oss masse! Flott ferieby, som vi gjerne reise tilbake til. Og som jeg anbefaler alle å ta turen til!

Solen skinner alltid på Rhodos

På Rhodos er det 300 solskinnsdager i året. Legger du ferien hit, er du dermed så godt som garantert fint vær! Sannsynligheten er i alle fall stor for at du vil få sol mens du er der. Solen skinte og varmet som bare det når vi nylig var her. Gradestokken viste hele 38 varmegrader! Fikk et veldig bra inntrykk av Rhodos, og kunne fint ha reist tilbake hit! Fant en fin liten Rhodos reiseguide på nett i går. Anbefaler alle som lurer på om de skal ta seg en tur hit, å ta en kikk på den. Reiseguiden er skrevet av Vagabond og du finner den HER! Om jeg noen gang kommer tilbake til Rhodos, har jeg lyst å se den gamle landsbyen Lindos. Tror det er delte meninger om dette stedet, men det ser i det minste svært idyllisk ut. Se bare på disse bildene HER! Noen som har vært på Lindos?

Tommelen opp for Rhodos!

Etter å ha seilt avgårde fra Kusadasi og Tyrkia, var neste stopp på cruiset Rhodos. Dette var også et sted vi aldri har vært før. Spent på alle stoppene vi skulle innom i Hellas, pga den mye omtalte Hellas krisen jeg hadde lest så mye om i media før vi dro. Men Hellas krisen merket vi ingenting til i Hellas! Og Rhodos ble vi positivt overraska over! Dette er et sted mine foreldre ofte reiser til. De elsker å feriere her! Men trodde kanskje ikke det ville være like spennende for oss. Laget et innlegg med mange bilder derfra når vi var der. Det kan du se HER! Rhodos var et veldig fint sted å besøke. Stemningen her var avslappa og behagelig. Akkurat det vi trengte etter å ha besøkt Tyrkia dagen før! = ) Vet Rhodos by har gjennomgått en ordentlig modernisering de siste årene. Og hva de har gjort, har de i alle fall lykkes med! For i Rhodos var det hyggelig å være! Både havna, havnepromenaden, gamlebyen og den nye byen var alle flotte steder å gå tur. Under er noen bilder fra en liten strand jeg oppdaget mens vi gikk tur langs havna, like ved gamlebyen. Kikket etter Windy Beach som jeg hadde blitt tipset om før vi dro, men den fant jeg ikke. Noen som har vært der?

Glimt fra Tyrkia

Her kommer noen siste glimt fra Kusadasi, Tyrkia. De ble tatt like før avreisen vår herfra. Kort oppsummert, havnebyen Kusadasi var en fin by! Men de ekstremt masete selgerne som skulle selge uansett hvor mange nei de fikk, gjør at dette stedet ikke kommer til å havne på favoritt reiselisten vår. Vi foretrekker å kunne gå rundt i fred og ro. Det er kjekt å kjøpe det man selv har lyst på. Shopping er ikke like morsomt om man føler seg tvunget til å kjøpe ting man egentlig ikke har lyst på. Og dette er dessverre følelsen mange fikk av å besøke dette stedet i Tyrkia. Forstår at de ønsker å tjene penger, som alle andre. Men en litt vennligere tilnærming til kjøperne hadde ikke vært så dumt om de hadde prøvd ut … Jeg kunne likevel ha tenkt meg å se mer av Tyrkia. Jeg er sikker på at det finnes andre roligere steder der? Hadde dessuten vært kjekt å oppleve Istanbul en vakker dag!

Havnebyen Kusadasi

Kusadasi var tidligere en liten tyrkisk fiskelandsby. Men for å klare å ta imot alle reisende som kom hit for å se de berømte ruinene Ephesus, ble den søvnige landsbyen forvandlet til en stor og moderne havneby. Mange cruisebåter legger til i Kusadasi. Byen har derfor også laget en flott og moderne cruisehavn her. For alle som kommer hit med store skip, er det nesten ikke nødvendig å forlate havna. Her har de nemlig også bygget opp et enormt kjøpesenter, som er det første som møter de reisende så fort de kommer i land. Men for alle de som vil se mer av det autentiske Tyrkia, så er selve sentrum bare et par hundre meter lenger bort. Fra havna tar det bare noen få minutt før man befinner seg i et eldorado av slyngende handlegater på kryss og tvers! Og her er det så enormt med butikker, at det er vanskelig å holde tunga rett i munnen! Selv om sentrum er veldig masete, er likevel Kusadasi en populær og godt likt badeby. Den livlige havnebyen er ikke bare et shoppingparadis, men har også et stort restaurant og natteliv. For de som ikke liker shopping, så finnes det mange severdigheter å se her. Utvalget av utflukter som tilbys er stort. Det finnes også en bystrand i sentrum like ved havnepromenaden. Strendene her skal være veldig fine! Vi rakk dessverre aldri å dra dit ..Men syns det var fint å gå tur langs den lange og stemningsfulle marinaen. Det var veldig trykkende og varmt når vi var her. Så etter noen timer i land, var det eneste vi ønsket å komme tilbake til aircondition på båten. Men vil huske dette som en Tyrkisk perle med bypuls og god atmosfære. Det var dessuten svært enkelt å komme seg rundt i byen til fots. Billig med buss og taxi for de som ikke orker å gå i varmen = ) Tror personlig ikke jeg ville ha vært her så lenge som en hel uke … Fornøyd med en dag! Det var mer enn nok.

Shopping i Tyrkia

Nylig var vi i Tyrkia for første gang. Du kan lese litt om det HER og HER! Det ble ikke den lange rapporten fra Tyrkia mens vi var der. Nettet fungerte dårlig, så det ble med en liten hei og kort ‘Hvor vi er nå’ oppdatering da. Hadde hørt mye negativt om hvor utrolig slitsomme selgerne i Tyrkia er før vi kom. Så hadde prøvd å forberede oss, så langt det er mulig på forhånd. Kusadasi som vi besøkte hadde minst 1 million butikker! Gradestokken viste nesten 40 grader mens vi lå til land her. Så mens mange reiste på utflukter for  se de berømte ruinene som ligger her, valgte vi å heller dra på handletur. Utvalget her er enormt!! De fleste butikkene har stort sett det samme. Og ja, selgerne er intenst masete! Men det er en del av deres kultur. For de som ikke er vant med så voldsomme selgere, så kan det fort bli for mye. Men om du er med på leken: pruter og ikke gir deg, så kan du fort gjøre mange kupp! Det er vanlig å bli tilbudt en stiv pris første gang. Men om du sier fra at det var for mye, kan du fort få varen til halv pris. Jeg har aldri sett så mye vesker før i mitt liv! Men med begrenset plass i koffertene våres, var det også begrenset hvor mye vi kunne klare å få med oss hjem igjen. Hadde jeg reist til Tyrkia for 1 uke, ville jeg ha reist med tom koffert! = ) Da hadde det blitt garantert mye shopping! Men for oss var det nok med den ene dagen her. Flott by, men veldig varmt og veldig masete. Mulig vi ville ha sittet igjen med et helt annet inntrykk om vi også hadde dratt til strendene her, som skal være veldig flotte.

1 ting du må gjøre i Sorrento!

Den dagen du står midt i Sorrento sentrum, er det en ting du må love meg å huske på: du må spise is på Fauno Bar! Stedet har den beste beliggenheten i hele sentrum, så det er ikke til å unngå at man får øye på dette stedet så fort man har kommet seg til Sorrento. Det ligger midt på Piazza Tasso. De har servering både ute og inne. Og et godt tips er å sette deg ute langs veien, for da har du nemlig panoramautsikt over livet og alt som skjer i Sorrento. De har både kaker, mat, is og drikke + gode drinker!. Og alt blir servert høytidelig i de ærverdige lokalene av de ansatte som ser ut som butlere i sine uniformer. Her er det veldig fokus på detaljer og service. Og man får følelsen av å befinne seg på en 50 talls Grand Cafe. Forskjellen er bare at på Fauno Bar er det langt hyggeligere priser! Dette har derfor blitt et se og bli sett sted, som har yrende liv både dag og kveld. Når vi besøkte Sorrento for noen dager siden var det 40 varmegrader. Derfor var det veldig behagelig å sette seg ned her, både før og etter handlerunden i gatene foran dette stedet. Dagens beste tips, er altså å ikke gå glipp av isen her når du befinner deg på den italienske riviera. Isen er alene verdt besøket!! God fornøyelse og god tur!