Planlegging av høstferien

I Oslo er høstferien allerede den første uken av oktober. Andre steder i landet har de først høstferie uken etter. Nå som været er blitt grått og kjøligere ute hadde det vært fristende med en tur til varmere strøk. Jeg så at de hadde billige restplasser akkurat denne uken. Men vi har helt andre planer for høstferien og har hatt det lenge. Så selv om det frister med varmen har vi bestemt oss for å holde oss til den opprinnelige planen vi har hatt helt siden datteren min søkte seg inn på UWC. Vi bestemte oss nemlig for at vi skulle dra å besøke henne om hun var så heldig at hun kom inn på United World Colleges denne uken, uansett hvor i verden hun kom inn!

UWC har 17 ulike skoler i 17 forskjellige land. Datteren min søkte seg til Costa Rica, Italia og Wales. Men nå er det sånn at om man søker seg inn på UWC søker man på alle skolene. Og selv om det er enkelte av skolene man ønsker seg mer til enn de andre, betyr det ikke nødvendigvis at det blir tatt hensyn til. Man kan risikere at man kommer inn en helt annen plass enn man i utgangspunktet hadde tenkt seg. Og det var akkurat det som skjedde med min datter, hun kom inn på et helt annet sted enn hun hadde ønsket seg. Og det er på denne skolen og dette stedet vi nå skal besøke henne.

Det meste er nå ordnet og bestilt til ferien som venter. Har funnet et fint hotell som vi skal bo på et par dager og også ordnet med andre overnattinger underveis. Det eneste som gjenstår er å ordne leiebil. Vi har en spennende plan for hele uka. Det er flere ting vi skal se, har lyst til å få med oss og gjøre mens vi er på tur. Den lille i huset gleder seg masse (og mest) til å fly! Vi andre gleder oss til hotellfrokost, en uke med fri og til å se en helt ukjent plass vi aldri før har vært. Og ikke minst til å treffe datteren min igjen og til å hilse på alle hennes nye medelever og lærere! Er kjempespent på hvordan hennes nye omgivelser og liv ser ut på en UWC skole.

#høst #høstferie #skole #reise #ferie #uwc #college #oslo #unitedworldcolleges #uwcnorge #aktiv #familie

Høst

Nå har det allerede gått en hel uke siden skolestart forrige uke! I år var det ekstra spesielt og spennende fordi vi hadde en liten som startet i 1 klasse og ei som flyttet hjemmefra samme dag for å starte på sine 2 år som UWC student. Søstre på helt ulike nivå, men til felles at de begge to skulle starte på skolen og på en helt ny plass. Det har vært mange inntrykk den siste uken å ta inn for hele familien. Og vi har prøvd så godt vi kan å orientere oss om alt som gjelder for de ulike skolene.

For den lille er det nå en helt ny hverdag med mange nye ting å forholde seg til og ikke minst mer disiplin som hun må følge. Overgangen fra barnehagen til skolen er stor! Det er det ingen tvil om. Vi må nå komme presis hver eneste dag til skolen. Mens når hun gikk i barnehagen kom vi ofte seint og kunne ta livet mer med ro. Da kunne vi også ta en dag fri når det passet oss. Det kan vi ikke lenger så lenge det ikke er skolefri. Alle i 1 klasse har fått hver sin Ipad som de skal bruke både på skolen og hjemme. De har også startet med undervisning på engelsk. Og hun har allerede fått lekser som vi må passe på at blir gjort. Mye er forandret på skolen bare på de siste årene og siden hennes eldre søstre gikk på barneskolen og ikke minst meg selv! Det har vært mange nye ting å sette seg inn i både for henne og oss andre. Men nå begynner nye rutiner å gå seg til.

Den mellomste er også godt i gang med sin skolegang på en helt ny plass og som UWC elev. Hennes hverdag er ganske annerledes enn den minste sin. På en internasjonal UWC skole foregår all undervisning på engelsk med medstudenter og lærere fra hele verden. Hun bor også på skolen og deler rom med 4 andre elever som kommer fra steder over hele verden. De har program med både skole og fritidsaktiviteter fra morgen til kveld, og den første uken føltes sikkert ganske overveldende for alle elevene der. Mange av de er også langt hjemmefra og noen lengter hjem allerede. I begynnelsen hørte vi ikke så mye fra henne fordi hun var så opptatt med å bli kjent, men nå tenker jeg at så lenge hun har det bra så har vi her hjemme det også bra!

For den minste nærmer det seg også første skoleferie: høstferien! For datteren min som går på UWC har de ingen høstferie da de følger en helt annen skolekalender enn de gjør på skolene her hjemme. På UWC har de sin første skoleferie først i slutten av november! De har et helt annet opplegg, en helt annen type undervisning og har lengre skoleferier når de først har skoleferier på helt andre tidspunkt enn de norske skolene. Derfor skal vi bruke høstferien vår nå på å reise til den internasjonale UWC skolen hun går på for å hilse på og se hvordan hverdagen er der! Noe vi gleder oss veldig til!!

#uwc #uwcnorge #unitedworldcolleges #høstferie #skole #ferie #høst #reise #familie #mamma #college

En ny epoke i livet

I dag har det vært en spesiell mandag. En mandag med mye følelser! I dag morges klokken 06 ble nemlig den ene datteren min kjørt til flyplassen. Hun har nå reist hjemmefra for å starte på sin 2 år lange utdannelse på UWC. Hun var nemlig en av 40 heldige norske skoleelver som i år kom inn på prestisjeskolen United World Colleges. Selv om jeg uner henne alt det beste her i verden, må jeg innrømme at det likevel gjør vondt langt inni mammahjerte at hun skal være borte fra meg, sine andre søstre og resten av familien så lenge. Men vi skal besøke henne allerede i oktober, og det er jo ikke så lenge til. Gleder oss masse til å se hvordan hun har det på en helt ny plass, og til å treffe hennes lærere og medelever. Like spente alle vi andre i familien på hennes nye liv. Tror alt vil føles litt mer virkelig når vi får sett alt selv.

Noen timer senere var det klart for første skoledag for den lille i familien. En stor dag som hun har ventet lenge på! Og for en dag! Ettersom hun starter på en helt ny og moderne skole var både Ordføren i Oslo: Marianne Borgen, Statsråd Jan Tore Sanner, TV2 og pressen tilstede. Noe som gjorde den første skoledagen ekstra høytidlig og flott! Klokken 09 var de spente førsteklassingen klar for å hilse på rektor og statsråd i tillegg til at de skulle få møte sine lærere. Alt sammen ble filmet av ulike nyhetskanaler! Det er kun 2 små klasser på første trinn på hennes skole. Veldig glad for at de ikke er så mange!! På skolen hun starter på får alle førsteklassingene sin egen Ipad og det er stor satsing på det digitale. Både innvendig og utvendig er skolen som hentet fra et interiørblad og den stiligste og flotteste skolen jeg noensinne har sett. Det var et eget innslag om oss på TV2 nyhetene i kveld! En stor dag med mange inntrykk for både store og små, det er helt sikkert.

#uwc #unitedworldcolleges #college #skole #uwcnorge

Vernazza

Vernazza er sammen med Manarola og Riomaggiore den mest fotograferte og billedskjønne landsbyen i Cinque Terre. Landsbyen ligger sør for Monterosso og nord for Corniglia. Vi tok båten over hit etter vi hadde besøkt Riomaggiore, den første landsbyen som utgjør Cinque Terre. Turen tok cirka en halvtime og på veien hit passerte vi flotte Manarola og Corniglia sjøveien som vi også besøkte senere på dagen. Vi satt ute øverst på båten og utsikten på veien var magisk! Det første som møtte oss her når vi gikk av båten var en liten badestrand og utendørsdusj. Vi var her på en av de varmeste dagene i juli og det tok ikke lang tid fra vi kom og solen stekte over oss. Vernazza blir av mange regnet som den vakreste landsbyen i Italia. Men er veldig annerledes enn feks mer kjente Portofino og Poistanao på Amalfikysten.

På forhånd hadde jeg planlagt at vi skulle klatre opp til et utsiktspunkt mens vi var her. Dette stedet er populært om man vil ha flotte bilder av Vernazza fra høyden. Men skjønte fort at jeg bare kunne glemme å få med resten av familien opp hit. De ble plassert under en stor gul parasoll på en koselig spiseplass med is og iskald drikke i varmen, i havna med sitt lave blodsukker, mens jeg bestemte meg for å dra opp til høyden på egenhånd. Jeg skjønte fort på vei opp hit at det var rett avgjørelse. Turen opp til utsiktspunktet tar rundt 15 minutt, og det er bare oppover på små brosteinstrapper og smale stier. Resten av familien ville ha begynt å protestere etter noen få minutt. For å komme hit må man følge stien man tar når man skal gå til landsbyen Monterrosso al Mare. Jeg merket også fort at jeg ikke var kledd skikkelig for å gå opp hit. Gikk nemlig i flip flops og det er ikke skoene som passer å bruke her. Skal man gå på stiene i Cinque Terre bør man ha gode sko, helst skikkelige joggesko som ikke er åpne og lette for klatringen oppover i høyden. Siden stien er smal og trappene er lagt provosoriske oppover er det fort gjort å rispe seg opp mens man går her i åpne sko. Anbefales av erfaring ikke å bruke sandaler her! Når man omsider kommer opp til dette utsiktspunktet er derimot den strevsomme turen opp verdt alt bryet. Så utrolig fint! Her er det forresten helt umulig å gå med barnevogn og rullestol.

Vernazza er helt klart verdt et besøk om man er i området! Landsbyen er vakker pga havneområdet, som minner om et amfiteater, og den brosteinsbelagte gaten fra havnen og opp til de mange fargerike bygningene ved torget. På torget finnes koselige butikker, restauranter og kaféer. Vernazza-regionen er også kjent som pestoens opphav, og olivenoljeproduksjon som er blant de beste i Italia. Vernazza var i sin tid den rikeste av landsbyene i Cinque Terre, noe de mange bygningene med vakre balkonger gjenspeiler. Landsbyen var berømt for sine snekkere, og var en gang et romersk tilholdssted. Denne landsbyen fikk faktisk enorme skader under en stor flom i 2011, og det har tatt mye tid og iherdig arbeid for å gjenbygge landsbyen etter ødeleggelsene jordskredene forårsaket. Jeg var ikke klar over at Vernazza var blitt utsatt for denne flommen før jeg kom hjem. Men har skjønt at landsbyen slik den fremstår nå, er blitt enda finere enn den var før den fikk enorme ødeleggelser. Det er ingen biltrafikk i Vernazza, men det går en vei inn til Vernazza med en parkeringsplass rundt en kilometer nord for landsbyen. De enkleste er å komme til Vernazza til fots fra Monterosso eller Corniglia, eller med tog eller båt.

#vernazza #italia #cinqueterre #natur #foto #ferie

Corniglia

Vi besøkte nylig flotte Cinque Terre i Italia og også den bortgjemte landsbyen Corniglia. Etter vi hadde booket turen hit med firmaet Shore Excursion in Italy var jeg rask med å sende de en mail og skrive at vi ikke trengte å besøke denne landsbyen i det hele tatt og heller bruke mer tid i de andre landsbyene. Jeg fikk som svar at jeg kunne avtale med sjåføren direkte når vi ble hentet. Jeg tenkte på forhånd at denne landsbyen ikke ville være like spennnede å oppleve som de andre landsbyene i Cinque Terre siden Corniglia ikke ligger ved havet, men skiller seg ut ved å ligge høyt over vannet. Corniglia ligger på en høy odde rundt 100 meter over havet med bratte klipper. Man kan derfor ikke besøke Corniglia fra sjøveien fra ferje, men det er mulig å komme hit med tog. Corniglia har som de andre landsbyene også en togstasjon. For å nå Corniglia til fots må man begi seg utpå 377 trappetrinn på kryss og tvers opp til byen.

Når vi ble hentet i Livorno på cruiseterminalen av sjåføren som skulle kjøre oss til Cinque Terre gjentok jeg det jeg hadde skrevet til firmaet på forhånd, at vi ikke trengte å bli tatt med til Corniglia og heller ville bruke mer tid på de andre stedene i Cinque Terre. Men sjåføren insisterte på at vi måtte innom Corniglia og at dette var den fineste av alle de 5 landsbyene som utgjør Cinque Terre. Fikk også beskjed fra sjåføren om at han skulle spør meg igjen i slutten av dagen om hvilken landsby jeg hadde likt best og at han var sikker at jeg da ville svare Corniglia. Jeg tenkte inni meg at han helt sikkert tok feil og at jeg ikke hadde noen forhåpninger i det hele tatt til en landsby som jeg i utgangspunktet ikke engang hadde lyst til å besøke i det hele tatt! Hadde googlet bilder av de ulike landsbyene på forhånd og tenkte at Corniglia ikke var verdt å bruke tid på fordi det så ut som det var den mest uintresanne landsbyen av de alle sammen.

Det viste seg at sjåføren som kjørte oss hadde helt rett: Corniglia er den fineste landsbyene av de alle og jeg er så glad for at vi ble kjørt her selv om jeg sa at jeg ikke ville hit! Hehe! Denne landsbyen byr på utrolige utsikter fra høyden. I enden av den lille byen finner man en utsiktsplass som gir utsikt til de fire andre landsbyene i Cinque Terre, Monterosso og Vernazza på den ene siden og Manarola og Riomaggiore på den andre siden. I den lille byen finner man mange koselige spiseplasser og små butikker. Og der var en opplevelse i seg selv å rusle gjennom de smale og de trange gatene i Cornglia. Man kan se at dette tidligere var en gammel romersk landsby på mange av husene. Overalt kan man se frodige trær og vingårder fra ulike utsiktspunkt man finner på veien gjennom den lille landsbyen. Husene her er lavere enn i de andre byene og er bygget opp på en helt annerledes måte. Her finnes det også en gamnel kirke fra 1300 tallet og koselige små torg man kan sette seg ned på. Dette var overraskende nok den mest biledskjønne landsbyen av de alle i Cinque Terre! Corniglia hadde en helt spesiell stemning og atmosfære som de andre byene ikke hadde. Verdt å besøke! Vil gjerne tilbake hit igjen!

#corniglia #cinqueterre #italia #reise #foto #natur

Manarola

Når vi nylig besøkte Cinque Terre igjen var Manarola en av byene vi var innom. Dette var i tillegg til landsbyen Riomaggiore et av de stedene jeg hadde gledet meg aller mest til. Manarola er den eldste, og en av de flotteste byene i Cinque Terre. Landsbyen ligger på en klippe 70 meter over havet og har en liten havn med båtrampe og mange fargerike bygninger som alle ligger vendt mot havet. Kommer man kjørende hit må man parkere på toppen av klippen og gå ned. Ofte er det fult på pakeringsplassen og da må man parkere langt unna. Det er ikke lov å kjøre ned til selve landsbyen. Veien ned hit er stupbratt og lang. Og skal man tilbake igjen til toppen av en parkeringsplassen til et bestemt klokkeslett må man beregne veldig god tid! Det er tungt og tar lang tid å gå opp igjen her når det er varmt! Noe som absolutt ikke anbefales med lavt blodsukker!!! Toget stopper midt i hjerte av Manarola. Kommer man hit med tog slipper man unna de bratte bakkene opp og ned til den lille landsbyen. Tar man sjøveien hit stopper ferjene i havna som er midt i sentrum av den lille byen Manarola. Tenker at det er den enkleste måten å komme seg hit på.

Manarola har mange butikker, flere spiseplasser og noen små hoteller. For meg så det ut som det er litt større utvalg her enn i nabobyen Riomaggiore. Manarola har ingen sandstrand, men det er likevel populært å bade og stupe fra klippene og steinene som ligger nederst i havna på Manarola. Havneområdet i Manarola er veldig flott med en promenade og et torg som gir utsikt over havnen. På torget ligger det flere koselige spiseplasse. Stien til landsbyen Corniglia begynner ved nordsiden av havnen her. Landsbyen er bygget opp langs en bratt bakke som de fleste andre i Cinque Terre. Hvis man følger den bratte hovedgaten til toppen finner man en gammel kirke fra 1300 tallet. Bak klokketårnet ved kirken kan man oppleve en flott utsikt over Manarola. Langs veien kan man også se det store gamle møllehjulet Magna Roea som Manarola skal være oppkalt etter. Det finnes også et museum her. Vi skulle gjerne hatt lengre tid til å utforske også landsbyen Manarola! Her gikk det bort mye tid på å komme seg opp og ned den bratte klippen til landsbyen. Kommer jeg tilbake hit vil jeg heller ankomme med tog eller ferje, ha mer tid i selve Manarola og slippe å bruke tid på å komme meg opp og ned de bratte bakkene som var her.

#manarola #cinqueterre #italia #ferie #foto #natur

Riomaggiore

I april i år besøkte vi Cingue Terre for aller første gang. Dette er et sted jeg lenge har hatt lyst til å besøke. Jeg forelsket meg å mye i dette området når vi var der, selv om det var før sesongen, at jeg bestemte meg for å dra tilbake hit på ny når vi var i nærheten igjen nå i juli. Første gang vi var her var vi med på en arrangert tur med cruiseskipet vi reiste med da som var Symphony of the Seas og Royal Caribbean. Fordelen med å bli med på turer som cruiseskipet arrangerer er at prisen på en tur til Cinque Terre feks er lavere enn om man reiser med en privatsjåfør. Men minuset er at man ikke får sett så mye, og må ta hensyn til over hundre andre passasjerer. Cinque Terre turene som cruiseselskapene tar deg med på har også som oftest bare stopp i 2 av de 5 byene. Og det kan fort bli slitsomt å være på tur med så mange andre mennesker man må ta hensyn til. Derfor fant vi ut at det var en bedre løsning å bruke et privatfirma til å kjøre oss dit denne gang. Vi valgte å bruke Shore Excursions in Italy som vi var veldig fornøyd med!

Vi startet turen vår i Cinque Terre denne gang med å besøke den mest fotograferte byen av de alle. En av de byene vi ikke fikk sett skikkelig sist vi var her. Riomaggiore er den sørligste landsbyen i Cinque Terre med Manarola som nærmeste landsby i nord. Landsbyen ligger mellom to bratte åser dekket av vingårder og er berømt for hvitvinen de lager her. Riomaggiore stiger opp langs åskammene med utsikt over havet og kjennetegnes av de fargerike husene. Kommer man kjørende hit, får man et flott overblikk over den lille landsbyen hvis man stopper på en av utsiktspunktene før man svinger ned hit. I Riomaggiore finnes flere små spiseplasser og butikker. Det finnes også en liten strand, en gammel gotisk kirke og en festning fra 1200 tallet. Dessverre hadde vi ikke så mye tid her som jeg hadde håpet på, og vi fikk ikke sett alt som jeg hadde ønsket. Noe som betyr at vi må reise tilbake for å se mer. Hehe! Fra Riomaggiore begynner også stien som du kan følge videre til neste by: Manarola. Herfra kan man også ta tog eller båt til de andre landsbyene. Er det fint vær er det kjempefint å ta båten mellom de ulike byene! Setter man seg øverst på båten, som har 2 etasjer, har man panormautsikt ut over havet og byene som ligger på rekke og rad etter hverandre langs den flotte kysten her.

#italia #cinqueterre #riomaggiore #foto #ferie #natur