Museet for andre verdenskrig

Før vi reiste til Gdansk ble jeg anbefalt på det sterkeste å få med meg Museet for andre verdenskrig. Jeg søkte det opp og leste om det, men var usikker på om det var et sted som var egnet å ta med seg et mindre barn. Min datter hadde jo aldri hørt om krigen og alt som skjedde da. Men når vi først var der begynte jeg å tenke at vi sikkert kom til å angre om vi ikke dro dit siden det var også rett i nærheten av hotellet vi bodde på. Bestemte oss derfor for å dra dit med et åpent sinn og heller dra derfra igjen om det ikke var passende for den minste.

Museet ligger flott til nede langs kanalene og ikke langt fra Gamlebyen i Gdansk. Vi hadde ikke kjøpt billetter på forhånd, men satset på at vi kunne gjøre det der. Fra Gamlebyen ruslet vi bort på rundt 15 minutt i sakte tempo. Det er mye å se på underveis på veien dit og en fin spasertur. Museet ble åpnet i  2017 og er nytt og fint. Når vi kom dit viste det seg at en del av utstillingen som ligger 14 meter under bakken og som er på hele 5000 kvadratmeter er laget for barn. Den barnevennlige delen ligger plassert helt i starten av museet. Der kunne vi besøke et autentisk klasserom og gå inn i en leilighet fra 1939 mens vi ble fortalt en historie om noen barn som vokste opp der i krigsårene. Gjennom denne historien om disse barna kunne man følge forandringene som skjedde i livene deres og inni leiligheten som de bodde i underveis i krigen. Alt ble fortalt på en skånsom måte som gjør at også barn kan få en forståelse av noe av det grusomme som skjedde og hvordan det påvirket barn under krigen.  Derfor er dette et sted man også kan ta med seg mindre barn.

2.verdenskrig startet i Gdansk, og Polen var et av de land der ødeleggelsene var størst og der befolkningen led mest. De tyske tilintetgjørelsesleirene lå i stor grad på polsk jord. Museet viser  den tragiske historien om krigen, dens røtter og konsekvenser, ugjerningsmenn og ofre, helter og vanlige folk. Utstillingen skal gi lærdom vi aldri må glemme. Museet er det eneste i verden av en viss størrelse som forsøker å gi en samlet framstilling av verdenskrigen.

Utstillingen er oppdelt i tre deler: 1. Veien mot krig,  2. Krigens terror og 3. Krigens lange skygger. Utstillingen viser Polens krigshistorie og plasserer den i en bredere europeisk og internasjonal kontekst. Målsettingen er at museet ikke bare skal fokusere på sine samlinger, men også være et senter i Gdansk for utdanning, kultur og historisk forskning. Det er enormt mye å se her! Jeg var spent på reaksjonen til min yngste datter. Var på forhånd redd at hun skulle bli skikkelig skremt og ville dra med engang. Men det viste seg at hun syns det var intressant og spennende å være der. Jeg har en kollega som også har besøkt dette museet når hun var i Gdansk og brukte 2 hele dager for å få med seg alt! Så god tid hadde ikke vi. Med en 6 åring, som kan bli utålmodig, brukte vi mest tid i den barnevennlige delen og gikk fortere gjennom en del av de andre stedene i utstillingen. Jeg sa til henne at det ville bli enda mer intressant når hun har lært mer om krigen senere på skolen. Dette er et sted som er verdt å få med seg! Gjorde sterkt inntrykk både på liten og stor.

Puro Gdansk

Puro Gdansk Stare Miasto var det andre hotellet vi bodde på mens vi besøkte Gdansk for første gang i vinterferien i februar i år. Jeg fikk anbefalt hotellet fra en kollega som hadde bodd her tidligere og var veldig fornøyd. Dette kjempestilige hotellet ligger ennå nærmere sentrum av Gdańsk enn det første hotellet vi bodde på som var Hotel Sadova. Puro ligger bare 150 meter fra den grønne porten og 300 meter fra Dlugi Targ som er kjente landemerker i byen. Dette hotellet er helt ulikt det andre hotellet. Her finnes det ingenting for barn, de har ikke svømmebasseng, lekerom eller egen frokost for barn som det andre hotellet hadde. Likevel var dette det hotellet den minste likte seg best på. Til tross for at dette ikke var like barnevennlig som det andre hotellet vi bodde på, var det nettopp her på Puro den minste på 6 år likte seg aller best.

Beliggenheten til Puro er hyggelige enn det første hotellet. Sengene her er også de beste vi noensinne har ligget i! De har de mykeste dynene og putene vi noengang har vært borti, og det er nesten umulig å komme seg ut av sengen når man først har lagt seg. Hotellet har restaurant, en bar i øverste etasje med utsikt over byen, gratis Wi-Fi og kostnadsfritt lån av sykler. Frokost er ikke inkludert, men kan kjøpes utenom. Vi var usikker på om vi skulle gjøre det, men veldig glad for at vi gjorde det. Her var frokosten kjempebra! Stort utvalg av alt du kan tenke deg og verdt prisen! Kommer vi tilbake til Gdansk er dette hotellet et naturlig førstevalg. Link til hotellet HER! og noen bilder under. Anbefales på det varmeste!!

 

Hotellanbefaling: Hotel Sadova i Gdansk

Vi besøkte nylig vakre Gdansk! Mens vi var der bodde vi på 2 totalt ulike hotell. Dette var helt tilfeldig. Jeg var treg med å bestille hotell denne gang, og når jeg først fikk gjort det hadde ingen av hotellene vi hadde sett på før vi dro ledig rom gjennom hele oppholdet. På Hotel Sadova kunne de tilby oss et rom på hele 60 kvm! (!)  Men dette var kun ledig to av nettene. Vi bestemte oss for å booke det selv om vi viste at vi da måtte bytte hotell siste natten vi skulle være der. For det er ingenting som er bedre enn nettopp god plass å bolte seg på når man er ute å reiser. Denne gang var det ekstra kjærkomment for den minste var syk under turen og vi var mer på hotellet å slappet av enn vi hadde planlagt på forhånd.

Hotellene vi bodde på mens vi var i Gdansk var helt forskjellige på alle måter. Hotel Sadova lå bare et par minutter å gå unna Gamlebyen i Gdansk. Siden vi ikke hadde vært her før og ikke var kjent, hoppet vi bare i en taxi utenfor flyplassen. Turen tok omtrent 20 minutt og kostet  rundt en 100 lapp. Fikk beskjed før vi dro fra andre som har vært her at det er greit å spør om pris før man setter seg inn i en drosje. På den måten slipper man overraskelser, selv om prisen ikke er i nærheten av prisene hjemme. Rommet vi fikk på hotellet var stort! Det hadde 2 bad, en kjempestor stue, et digert soverom og en enormt stor gang med masse skap langs alle veggene. Helt perfekt om man skal bo der lenge.

Hotell Sadova er en fint hotell som passer godt for barnefamilier.  Det var mange barn her og man fikk fort en følelse av å befinne seg på et barnevennlig sted. De har blant annet svømmebasseng der, egen avdeling i frokosten for barn, lekerom og et oppholdsrom i resepsjonen med masse spill. Du kan velge om du vil ha frokost med i prisen eller kjøpe utenom de dagene du har lyst til å spise her. Vi spiste der en av dagene og kjøpte heller med oss noe til rommet den andre dagen. Frokosten hadde et stort utvalg av alt du kan tenke deg og var helt ok, men ikke WOW på noen som helst måte. Mens den minste syns den var helt fantastisk! De hadde nemlig  egen avdeling i frokosten som serverte pannekaker, pølser og alt det barn liker + frukt som man kunne dyppe i en sjokoladefontene. De har også en bar og en koselig spiseplass på hotellet. Rett over veien lå det flere lokale matvarebutikker, bakeri og en lekebutikk.

Etter at jeg hadde bestilt dette hotellet lurte jeg på om jeg hadde gjort en tabbe. Da leste jeg flere anmeldelser fra reisende som hadde bodd her. Det som gikk igjen var flere tilbakemeldinger på at sengene var steinharde på hotellet. Var derfor ekstra spent på hva som ventet oss. Det viste seg at dette overhodet ikke var tilfelle. Vi sov i alle fall kjempegodt i gode og komfertable senger. Kunne fint ha bodd her lengre. Anbefales! Samtidig som det føltes helt greit å skifte hotell etter 2 netter der. Link til Hotel Sadova finner du HER! Under er noen bilder fra dette fine hotellet i Gdansk: