Tilbake til Roma

Vi er for lengst tilbake fra Gdansk og tilbake i hverdagen igjen. Påsken er overstått og nå venter vi bare på at det skal bli sommer! Ute begynner det å bli grønt og fint, og endelig er vi i en av mine favoritt årstider! I dag bestilte vi flybilletter til Roma. Her har vi vært mange ganger før. Denne gang har vi cirka et døgn på oss der før vi reiser videre på cruise. Vi har sett det meste i Roma før og denne gang skal vi derfor gjøre noe helt annet. Planen er å besøke John Cabot University som tilbyr bachelor og utvekslingsprogrammer til engelskspråklige studenter fra hele verden. Jeg har nemlig en datter som kunne tenke seg å studere utenlands når hun er ferdig med United World College. Hotellet vi har booket denne gang, HT6 Hotel Roma, som vi også bodde på når vi var i Roma i fjor, ligger like ved dette universitetet. Faktisk rett over gata! Dette var noe vi også snakket om å gjøre når vi var i Roma i fjor sommer, men da rakk vi det dessverre ikke. Så hadde vært perfekt om vi hadde klart å få det til denne gang. Alle i familien er nemlig spente på hvordan dette universitet som vi har hørt så mye om ser ut. Vet de arrangerer sommerkurs og har åpent,  så håper de har tid til å ta imot oss. Vi har også planer om å besøke et universitet i Menton langs den Franske Riviera i sommer. Blir også spennende å se på dette og ikke minst for datteren min som har sett mye på begge disse skolene. Man får jo fort en magefølelse om det føles rett eller feil når man besøker en skole. Kanskje er et av disse universitetene det rette og kanskje ingen av de?

Siste dag i Gdansk

I går var siste dagen vår i Gdansk. Vi gruet oss til å sjekke ut fra det stilige hotellet PURO og hadde heller ikke lyst til å reise hjem fra den fine byen Gdansk. Den andre familien som vi kjenner skulle bli lengre, mens vi måtte hjem pga jobb som venter resten av påsken. Sånn er livet dessverre .. Men kjenner at vi lett kan dra tilbake til Gdansk igjen for tredje gang. Dette er nemlig en by som vi bare liker mer og mer. Det var også veldig kjekt å komme tilbake til Gdansk nå som det begynte å bli mildere ute og vår. Merket at det var en helt annen by nå enn når vi var her sist i slutten av februar. Vi var ekstra heldige med været også denne gang. Bare hatt blå himmel og fint vær hver eneste dag. Sist var det mer ustabilt. Da merket man at det var vinter og en helt annen årstid.

Vi fløy tilbake til Oslo i går med Norwegian. Jeg liker jo best å fly med SAS, men det var Norwegian som hadde de billigste billettene tilbake. Flyet gikk allerede klokken 13 og det var ingen andre alternativ vi kunne velge. Nå i påsken har de bare en retur hver dag. Vi rakk uansett å spise frokost, gjøre noen siste innkjøp og si ha det nok engang til den andre familien som kom innom oss før vi dro. Det var mye folk på flyplassen i Gdansk i går. Vi sto nærmere 35 minutt i kø før vi kom inn til sikkerhetskontrollen. Flyet var stappfullt hjem! Vi var så heldige at vi hadde fått seter på rad 2. Noe jeg var glad for som liker å sitte langt framme i fly. Flyturen var fin. Og det var det heller ingen forsinkelser med Norwegian. Ble møtt av varmt og nydelig vær her hjemme når vi landet i går.  Men merker at det allerede klør i reisefoten etter å reise igjen. Heldigvis er det ikke så lenge igjen før vi reiser på cruise.

Tilbake til Sopot

I går reiste vi tilbake til flotte Sopot en tur. På mandag kom en familie vi kjenner fra Oslo ned hit. De har aldri vært her før, og vi fant ut at vi hadde lyst til å vise de strendene i denne fine badebyen. Sist vi var her tok vi taxi bort. Denne gang bestemte vi oss for å ta toget siden vi var mange som skulle dit. Togstasjonen i Gdansk ligger 500 meter fra kjøpesenteret Forum Gdansk, som ikke er langt å gå fra Gamlebyen. Jeg hadde hørt på forhånd at det er billig for togbilletter her, men det var ikke like lett å få kjøpt de. Flere som jobber på togstasjonen forstår ikke og snakker ikke engelsk! Det er ganske så håpløst i en by hvor det er så mange turister. Men når togbillettene omsider var kjøpt, kom vi oss på toget.

Tog til Sopot går ofte og tar bare 10 minutt. Fra togstasjonen er det ikke langt å gå ned til de lange strendene og bryggen som vi gikk tur på. Man rusler bare gjennom de bilfrie handlegatene også er man der. I Sopot finner man en lang brygge man kan gå ut på, og det er et must om man er her. Moloen er Europas lengste trebrygge og er hele 511, 5 meter lang! På denne bryggen som stikker ut fra stranden i Sopot, kan barna løpe og fra dette stedet får man også flott utsikt utover havet, strendene og Sopot. Etter vi hadde ruslet rundt her en stund i det fine været var vi å spiste på Billys, som er en retro-diner, og ligger like ved stranden. Sopot er en liten fin by som er vel verdt et besøk om man er i Gdansk. Jeg ville nok ikke ha bodd her, men heller dratt på dagstur noen timer.

Puro Gdansk

Vi er tilbake på favoritthotellet vårt i Gdansk: PURO Her bodde vi også sist vi var i Gdansk i februar. Da bodde vi på 2 ulike hotell, og dette var det hotellet vi likte best. Det kan du lese mer om HER! Bestemte oss etter å ha bodd her sist at om vi noengang skulle tilbake til Gdansk så var det bare her vi ville bo. Ikke bare er det fint og stilig inne, dette hotellet har også den aller beste beliggenheten synes vi. Det ligger rett ved siden av kanalene og Gamlebyen. Alt man trenger av spiseplasser og shopping er like ved. Denne gangen fikk også et ekstra stort rom, en Suite på nesten 50 kvm. Dette har soverom, eget oppholdsrom, en egen og stor garderobe og 2 bad. Det største badet har både badekar og dusj og 2 vasker. Hotellet har også de mykeste dynene og putene, du får morgenkåper og tøfler, stor og bra frokost, de har utlån av sykler, bar x 2 og alt man kan tenke seg. Alt man trenger under oppholdet, styrer man på en Ipad inne på rommet. Om man ikke ønsker å bruke den, og heller vil henvende seg i resepsjonen, får du uansett verdens beste kundeservice. Den lille fikk også en stor og skjønn bamse når vi sjekket inn og ble enda mer solgt, enn hun allerede var etter sist opphold. Hun elsker alt med dette hotellet! Dette er et av de hotellene man aldri har lyst til å reise fra. Anbefales på det varmeste!

Til topps i Gdansk

Tidlig i går formiddag landet vi i Gdansk. Vi gjorde som sist vi var her når vi hadde fått koffertene våre, tok en taxi til hotellet. Her koster det ingenting å ta taxi. Enkelt og greit. Ikke er det langt inn til Gdansk fra flyplassen heller. Vi sjekket inn på hotellet, men fikk beskjed om at rommet ikke var klart før klokken 15. Gjorde egentlig ingenting. Vi plasserte koffertene våre på oppbevaring bestemte oss for å utforske det vi ikke så sist av Gamlebyen i Gdansk mens vi ventet. Været her nede var også mye bedre enn hva vi hadde trodd på forhånd. Blå himmel og mildt. En av de første tingene vi gjorde etter vi kom tilbake til Gdansk igjen, var å klatre opp de 409 trappetrinnene i det 82 meter høye og gamle klokketårnet på St. Mary’s kirken. Jeg hadde lest før vi dro at dette er det beste utsiktspunktet i Gdansk og over Gamlebyen, og noe som er verdt å få med seg. Kirken er det høyeste bygget i Gdansk og er lett å få øye på. Den ligger midt i hjertet av Gamlebyen.

Maria-kirken i Gdansk er den største mursteinskirken i verden. Kirken har 31 kapell, 7 ulike innganger og har plass til 25 000 mennesker! Inngangen til klokketårnet ligger på baksiden av kirken. Det koster omtrent 20 norske kroner i inngangspenger om man vil ta turen opp hit. Noe som er verdt hver krone! Det er bare å glemme ut at man har høydeskrekk eller klaustroforbi og bite tennene sammen om man vil opp hit. De første 200 trappetrinnene opp er på veldig smale og svingete trapper som man føler aldri tar slutt. De er så smale at bare en og en person kan gå her om gangen. Når man kommer lengre opp blir det mindre smalt. De neste trappetrinnene kan være en utfordring for høydeskrekken. Da ser man nemlig rett ned i kirketårnet og det blir etterhvert veldig høyt rett ned!

Må innrømme at jeg flere ganger hadde lyst til å gi opp og gå ned igjen pga høyden. Men så møtte jeg 2 damer som var på vei ned igjen fra toppen når jeg kom til trinn 270. De sa det var ingen grunn til ikke å fullføre, så da ble jeg motivert til å klare å komme meg til toppen. Følte at de siste trappene opp gikk ganske fort og greit. Plutselig var jeg på trinn 400 og da er der bare 1 bratt trapp som går rett opp igjen.  Fra toppen av klokketårnet som er fra år 1502 (!), får man får 360 graders panoramautsikt og fine bilder av denne flotte byen. Det gikk egentlig mye bedre enn jeg hadde trodd og stå på toppen av tårnet. Det blåste ikke og rekkverket er såpass høyt at man ikke tenker på hvor høyt oppe man er der da. Himmelen var blå og jeg ble belønnet med den flotteste utsikten utover Gdansk som man kan tenke seg. Perfekt ting å gjøre rett etter en flytur, når adrenaliet fremdeles er høyt, og man tror det er helt normalt å være høyt oppe i lufta. Kjempebra trim også!

           

Flyskrekk

Klokken 09 i dag morges tok vi av fra Oslo og satte kursen mot Gdansk. Himmelen var knallblå og det var helt vindstille. Likevel blir jeg ofte stressa når det er klart for boarding. Etter en veldig ubehagelig flytur hjem fra Karibien for noen år siden i full storm, med voldsom turbulens og fall, har jeg slitt med å være ombord i fly etterpå. Jeg har vært på kurs for å prøve å kurere flyskrekken min helt vekk, men merker at jeg enda sliter med tankene om det ikke er helt normalt å være der høyt oppe i lufta uten å ha kontroll selv. Jeg kan ofte bli kaldsvett, anspent og urolig når jeg går ombord og en flytur venter. 

For meg føles det alltid ekstra trygt og godt å fly med SAS. De er alltid helt enestående mot meg når jeg skal ut å reise. De vet at jeg er en av de som elsker å reise, men ikke er like glad i å fly. Jeg kan bli skikkelig pysete om jeg lar nervene få ta overhånd. Når jeg trenger det lar SAS meg alltid få komme ombord først med min familie når jeg sier i fra at jeg gruer meg til flyturen. Da gir de meg litt tid alene til å hilse på de som jobber ombord og det hjelper masse. I dag fikk jeg tid sammen med pilotene, som var engelske, i cocpit alene før vi tok av. Når jeg får treffe og se de som sitter bak spakene før vi tar av, høre at flyværet blir bra og vet at de også vet om meg, så går det så mye bedre å være høyt der oppe i lufta. Når vi først er der oppe prøver jeg også å holde meg opptatt med noe. Enten det er å lese SAS bladet 100 ganger etter hverandre eller å se på bilder. Den minste er opptatt med å se på Ipad og de andre rundt meg pleier alltid å bare sovne. 

SAS flyet vi tok i dag morges var helt flunkende nytt. Merket at det var nesten lydløst ombord og var en mye mer behagelig opplevelse enn de gamle flyene til SAS. Hele besetningen ombord  i dag var fra England med base på Heathrow. De var kjempefine alle sammen! Det var som piloten hadde lovet meg på forhånd, helt blikkstille i lufta under flyturen. Knapt en eneste bevegelse. Og da er det mye lettere å slappe av. Min yngste ELSKER å fly og det fint å se at for henne er en flytur helt bekymringsløst. Etter 1 time og 15 minutt landet vi i Gdansk igjen. Været er fint og mildt her nede og tror det blir null problem at jeg glemte jakken hjemme i dag morges. 

På flyplassen

Litt over 04 ringte vekkerklokken i dag. Aldri lett å stå opp så tidlig på en søndag. Men når man vet man skal gjøre noe kjekt er det alltid litt lettere å stå opp. Vi skal nemlig ta et morgenfly med SAS til Gdansk! Der skal vi ha noen dager med påskeferie. Alltid hektisk, stress og høy puls når mange skal bli klar samtidig så tidlig på dagen. Rakk ikke frokost, klarte å glemme jakken min hjemme og det var såvidt vi rakk flybussen. Hadde den kjørt fra oss hadde vi blitt stående ganske lenge å vente på den neste. Ble belønnet med en kjempefin soloppgang på flybussen. Uansett, nå er vi på flyplassen og venter på flyet tilbake til Gdansk. Det er mange her allerede så tidlig. Påsken er alltid en av de travleste dagene på flyplassen. Gleder meg aldri til å fly, men flytiden dit er kort. Vi skal bo på det kjempestilige designhotellet PURO som vi også bodde på sist. Blir kjekt å komme tilbake! I morgen kommer venninnen til den ene datteren min og hennes familie nedover, og vi gleder oss til de kommer.

Påskeferie

Nå er det bare 1 uke til påskeferie! Vi skal reise tilbake til Gdansk og være sammen med en annen familie noen dager. Etter vi kom tilbake fra turen vår i Gdansk i slutten av februar, snakket vi mye om hvor godt vi likte oss der. Foreldrene til venninnen til min yngste datter bestemte seg derfor for å reise dit i påsken. Og da bestemte vi oss for å reise også på samme tid. Tenkte at det ville være kjekt for den minste å være sammen med andre hun kjenner på tur. Vi blir bare noen dager som sist. Og håper vi denne gang får muligheten til å se ting vi ikke fikk sett sist vi var der. I påsken kommer også datteren min som går på UWC, United World College, hjem på påskeferie noen dager. Gleder oss til å treffe henne! Så vi ønsker også å tilbringe noen dager sammen med henne mens hun først er hjemme og har ferie. Nå har har vi ikke sett hverandre siden jul! Skulle gjerne hatt med de eldste til Gdansk også, men dessverre så har ikke de fri fra jobb og skole når vi reiser. Vi skal uansett være masse sammen i sommer, når vi reiser bort, og det gleder vi oss veldig til.

Celebrity Edge

Hurra! Vi har bestilt sommerferie!! Og nå er humøret stigende hos alle i familien. Endelig har vi noe å glede oss til. Vi skal reise på 2 cruise etter hverandre i sommer med det nye cruiseskipet Celebrity Edge! De siste årene har vi valgt å reise på back-to- back cruise. Det betyr at man kan bli ombord på flere seilinger. Hvert cruise er på 7 dager med Edge, og det er litt for få dager å være på cruise. Så da blir vi med på 2 seilinger etter hverandre. Hver uke er det en ny rute, så det blir som 2 ulike ferier i 1 ferie om det gir mening? Den beste ferien vi kan ha er på havet. Når man i tillegg er på en cruisebåt har man en unik mulighet til å oppleve masse mens man er på ferie. Celebrity Edge var i tillegg helt ny i slutten av 2018 og ser veldig flott ut ombord. Det er alltid masse å finne på både for store og små på cruise, og alle har begynt å tenke på hva de har lyst til å gjøre allerede. Det blir gjensyn med flotte steder vi har vært før, men også noen nye stopp. Vi har reist med Celebrity Cruises, som er søsterselskapet til Royal Caribbean,  5 ganger før og blir aldri lei. Nå håper vi dagene går fort fram til sommeren. Men først skal vi reise på en liten påskeferie utenlands om nøyaktig 11 dager.

Sopot

I slutten av februar besøkte vi den fine badebyen Sopot for første gang. Jeg hadde hørt før vi reiste til Gdansk at dette er en veldig fin plass som ikke er så langt unna. Hadde derfor bestemt meg før vi dro at dette var en plass jeg hadde lyst til å se. I februar var det ikke akkurat badetempratur der, men tenkte likevel at om vi fikk en dag mens vi var der med bra vær, så ville det sikkert være fint å ta turen dit for å gå tur. Vi tok en taxi fra Gdansk den dagen det var meldt ganske bra vær og betalte under 100 norske kr for en kjøretur på nærmere 40 minutt bort. Taxisjåføren snakket ganske grei engelsk og vi fikk mange supre tips på veien bort. Vi kjørte også forbi et stort kjøpesenter på veien bort som jeg hadde lyst til å besøke og tenkt å dra innom på turen: Galeria Baltycka. Det ligger halveis  mellom Gdansk og Sopot. Taxisjåføren sa at kjøpesenteret Forum Gdansk som ligger i enden av Gamlebyen av Gdansk er nyere og har de samme butikkene. Bestemte meg derfor for å droppe å dra innom.

Når vi nærmet oss Sopot merket vi at omgivelsene rundt oss forandret seg veldig. Sopot er nemlig en liten søvnig badeby med koselige små hus og alt annet enn det som var rundt oss i Gdansk. Her er tempoet mange hakk lavere på alle måter. Vi fikk taxisjåføren til å sette oss av utenfor hotellet Sheraron. Hadde på forhånd sett at dette hotellet lå rett ved  siden av stranden og en molo som vi hadde lyst til å gå tur på. Været mens vi var der var mildt og fint. Masse folk var ute å koste seg akkurat denne dagen, likevel fikk vi oppleve denne plassen før sesong, noe som også var fint. For mens vi var der har jeg ingen problem med å skjønne hvorfor dette stedet er stappfult om sommeren. Her er sandstrendene flere  mil lange og det ligger flere fine hotell og spiseplasser langs stranden. Populære Sheraton og Sofitel Grand Hotel ligger midt på stranden her. Tenkte mens jeg var der at det må være perfekt å bo akkurat der om man er her om sommeren.

Sopot har også en lang og koselig handlegate med masse butikker. Der var kanskje ikke det mest spennende shoppingutvalget her, men likevel koselig å rusle gjennom de lange bilfrie gatene. Det ligger også spiseplasser på rekke og rad overalt her. Vi spiste på et sted som het Billys som lå like ved stranden. Dette var en amerikansk diner som vi tilfeldigvis havnet på. Helt ok. Billig! Vi tilbragte en halv dag i Sopot. Det holdt og var nok tid. Det vi likte best var å gå tur langs stranden og se på alle de flotte svanene som holder til nede ved bryggen og vannet. Sopot er helt sikkert drømmeplassen om sommeren. Nå var det ikke sesong der, men likevel hyggelig å dra på besøk. Jeg fant ut etter vi hadde vært der at man kan ta toget dit. Det tar vistnok bare 12 minutt dit med det raskeste toget, og det koster nesten ingenting. Det er sikkert kjekkere for utålmodige barn å ta tog enn å sitte i en taxi i nesten en hel langdryg time. Kommer vi tilbake hit skal vi heller prøve det. Tenker også at dette er et sted som det holder å være et par dager for det skjer nok ikke så mye her utenom sesong. Kjempefint med en dagstur bare fra Gdansk.